Son Dakika

Eylül 8 2024 | Pazar
EKONOMİYAŞAM

Doğamıza sahip çıkmalıyız!

Bölgedeki Vahşi Madenciliğe engel olmak için yola çıkan Tirebolu Harşit Vadisi Platformu, 18 Haziran Salı günü Garigen Tepesi’nde geniş katılımlı bir protesto mitingi düzenledi…

Harşit Vadisi ve Gelevera Vadisi’nin yok olmasına sessiz kalmamak için harekete geçen Tirebolu Harşit Vadisi Platformu, 18 Haziran Salı günü bölgede geniş katılımlı bir protesto mitingi düzenledi ve “Vahşi Madenciliğe HAYIR” dedi. Tirebolu’nun Şenyuva Köyü Garigen Tepesi’nde bir araya gelen platform üyeleri ve STK temsilcileri, hep bir ağızdan “Havana, suyuna, taşına, toprağına SAHİP ÇIK” diyerek, bölgedeki vahşi madenciliğe tepkilerini dile getirdiler.

Tirebolu’nun Olucak Yaylası Garigen Tepesi’nde 18 Haziran Salı günü saat 13’de bir araya gelen platform üyeleri, çevreciler ve STK temsilcileri, çevre il ve ilçelerden gelen katılımcılarla birlikte seslerini tüm dünyaya duyurmak için dövizli pankartlı miting düzenlediler. Ulusal ve yerel basın mensuplarının da katıldığı mitingde, yöre halkının vahşi madenciliğe prim tanımaması gerektiği üzerinde durularak, bölgenin yok olmasına göz yumulmaması yolunda eylemler yapılması istendi. Bir maden şirketinin yeni kapasite artırımı için ÇED sürecine gitmesiyle bölgenin doğal ve ekonomik değerlerinin tehdit altında olduğunu öne süren platform üyeleri ve vatandaşlar, horon ve kemençe eşliğinde vahşi madenciliğe tepki gösterdiler. Harşit Vadisi Platformu öncülüğünde Garigen Tepesi mevkiinde bir araya gelen STK temsilcileri, siyasi parti mensupları ve yöre vatandaşları, alanda bir basın açıklaması yaparak, Olucak Yaylası’nı kapsayabilecek madencilik faaliyetini protesto ettiler.

 

                                                                      “MADENE DEĞİL, VAHHŞİ MADENCİLİĞE TEPKİLİYİZ”

Garigen Tepesi’nde platform adına basın açıklamasını İYİ Parti Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci yaptı. Cebeci, bölge insanının yaşam kaynağı olan doğayı, çevreyi ve gelecek nesilleri korumak için toplandıklarını belirterek, “İlimiz yüzölçümünün yüzde 75’i maden sahası olarak ilan edilmesi, tarım alanlarımızın, ormanlarımızın ve su kaynaklarımızın hızla maden şirketleri tarafından işgal edildiğini göstermektedir. Garigen Tepesi ve Olucak Yaylası’nda faaliyet gösteren maden şirketinin yeni kapasite artırımı için ÇED sürecine gitmesi, bu bölgenin doğal ve ekonomik değerlerini tehdit anlamına gelir. Bu bölge, sadece birçok köy ve ilçenin su kaynaklarını barındırmakla kalmıyor, aynı zamanda endemik bitki çeşitliliği ile de dikkat çeken bir bölgedir. Burada yetişen endemik bitkiler, sadece bu bölgeye özgü olup, dünya üzerinde başka hiçbir yerde bulunmayan türlerdir. Söz konusu bu bitkiler, ekosistemin dengesi için de hayati bir öneme sahiptir ve korunmaları gerekmektedir” şeklinde değerlendirmede bulunurken; Cebeci’den sonra söz alan platform üyesi Çınar Çetinkaya ise, yöre halkı olarak maden işletmesine karşı olmadıklarını, doğanın katledilmesine neden olan vahşi madenciliğe karşı olduklarını ifade ederek, “Hepimiz, bölge halkımızın yaşam kaynağı olan doğamıza sahip çıkmalıyız. Biz, platform olarak bu işin en sıkı takipçisi olacağız ve Harşit Vadisiyle Gelevara Vadisi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Haber hakkında düşünceniz?

İlgili Haberler