Tirebolu İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı, üreticileri uyararak, gübreleminin zamanında ve dozajında yapılması gerektiğini vurguladı…
Fındıkta bahar döneminin gelmesiyle birlikte azotlu gübre uygulama zamanı başladı. Tirebolu İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası yetkilileri, arazilerinde gübreleme yapacak çiftçilere geç kalmamaları konusunda uyarılarda bulundular.
Mevsim itibariyle bu yıl fındık sürgünlerinin erken uyandığını ve dönemin biraz erken geldiğini kaydeden kurum yöneticileri, üreticilere şu uyarıları yaptılar: “İlk gübreleme sürgünlerin uyanmaya başladığı ay olan Şubat ayı sonu ile Mart ayı başlarında yapılmalıdır. İkincisi ise sürgünlerin büyümesinin durduğu Mayıs ayı sonu ve Haziran ayı başındadır. Bahçelere azotlu gübre verilme yerleri ocak dipleri değil, dalların izdüşümünün 30-40 santim gerisidir. Verilen gübreyi 3-5 santim toprağa karıştırmak, gübrenin beklenen verimini üst seviyelere çıkaracaktır. Bu arada, meyilli arazilerde sadece ocağın üst kısmına yarım ay şeklinde gübre verilmemeli, alt kısımlar da muhakkak gübrelenmeildir.”
“İLAÇLAMA YAP, FINDIĞINI KORU”
Öte yandan, Tirebolu İlçe Tarım Müdürlüğü, üreticileri fındıkta külleme hastalığı konusunda da uyararak, “İLAÇLAMA YAP, FINDIĞINI KORU” sloganıyla yapılması gereken işlemler hakkında detaylı bilgiler aktardı. Müdürlükçe köy ve mahallelerde külleme hastalığı konusunda eğitim toplantıları da yapılıyor. Fındıkta külleme hastalığıyla ilgili mücadelenin kültürel önlemler ve kimyasal mücadele olarak iki ayrı bölümde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunan müdürlük uzmanları, bu konuda şu uyarılarda bulundular: “Bulaşma kaynağının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmeli, hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmeli, budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalı, yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir. Birinci ilaçlama; hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez başlanır, daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise meyve (çotanak) bağlama döneminde yapılır. İkinci ve diğer ilaçlamalar; iklim koşulları ve kullanılan Bitki Koruma Ürünü’nün etki süresi dikkate alınarak, hastalık koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir. So ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir. Ayrıca, Bitki Koruma Ürünleri yağmurlu günler ve aşırı sıcak öğle saatleri dışında uygulanmalıdır. Bu arada, kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri yetkili kişilerce yazılacaak reçete karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayilerinden alınarak, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.”